1. There was a sale an Bunnings. Tom got a picnic table for ⅘ of the price. (He paid $364) He also paid only 2/3 for a set of 2 chairs which saved him $39. His best bargain though was getting 60% off a big table umbrella. The original price was $580. How much money did he spend? How much money did he save?

Answer; I worked it out like this. I did 4 times what? equals 364. I first did 4 times 90 which equals 360 and so 4 was left… Then I did 4 times 1 which equals 4, so now I add 90 to 1 which makes 91 so 91 is one fifth so thats what he saved. He paid ⅔ for the chairs. He saves $39 So the $39 equals ⅓ so ⅔ equals 39 plus 39 equals $78. I had to find 60% of $580 I knew 50% was half of 580 that equals 290. So then I had to find 10% of 580 was so I did 580 divided by 10 equals 58. So he saved 232 and spent 348.

2. Tama had 4/6 of a ham and pineapple pizza left over after his party, 4/3 of a meatlovers pizza and 8/6 of a seafood pizza. How many whole pizzas and slices left over did he have after the party?

Answer; 4/6 equals 1 pizza with 2 slices left. 4/3 equals 1 pizza with 1 slice left. 8/6 equals 1 pizza with two slices left. So the answer is 3 pizza’s with 5 slice left.

3. There were 64 people waiting in the queue for an icecream. ¾ gave up and went away. How many were left?

Answer; Split 64 equals 32, then divide 32 which equals 16, 32 plus 16 equals 48. So 48 people left the queue.

4. There were 32 students at the after school programme. This was ⅕ of the school roll. How many children go to the school?

Answer; 32 times 5 equals 160, 160 kids go to the after school programme.

5. For every 2 girls at school there are 3 boys. If there are 180 girls how many boys are there?

Answer; 180 divided by 2 equals 90, 90 times 3 equals 270. So 270 boys are there.

6. Sam is wallpapering his house. He has just wallpapered his lounge and this used up 9 rolls or ¾ of the number of rolls he has. How many rolls does he have altogether?

The hallway then takes a further ⅓ of what he had left. How many rolls will he have left for the kitchen? Do you think he will have enough. Explain your answer.

Answer; He used 9 rolls for the lounge which was ¾ because I put 3 in each quater and all together he had 12 rolls. Then he used ⅓ for the entrance because that was how many that was left and there was 1 in each third, so there was half left. So that meant he had 2 rolls left. I think that it won’t be enough for the kitchen because the kitchen is too big and there’s only 2 rolls.